Jag heter Lars Lager, är 56 år och bor i Stigtomta utanför Nyköping.
Hittills har jag gett ut fyra böcker: Slavflickan på S:t Barthélemy – en historisk roman om den svenska kolonin i Karibien, Rättsskiparen – en kriminalhistoria som utspelas i Eskilstuna, Jordens väktare – en science fiction med miljötema och En mans kärlekar – en bok om kärlek, sex och relationer ur en mans perspektiv.
Jag håller även föreläsningar om svensk kolonialism och slavhandel, främst i kolonin på S:t Barthélemy. När jag arbetade med boken Slavflickan på S:t Barthélemy, var jag naturligtvis tvungen att läsa in mig på fakta om den svenska kolonin i Karibien för att kunna skriva en trovärdig historia. Jag har samlat på mig en stor kunskap om kolonin, allt ifrån hur det kom sig att vi fick ön S:t Barthélemy av Frankrike, till hur naturförhållanden, befolkning, handel, krig med mera påverkade livet på ön, och hur vi till slut gav upp kolonin. En viktig del som man inte kommer ifrån är det slaveri som fanns på ön, och den slavhandel som uppmuntrades av de styrande i Sverige. En föreläsning kan vara allt från en kort orientering om kolonin på ca 15 minuter, till en fullödig föreläsning på flera timmar med intressanta berättelser om personer som levde på ön under den svenska tiden.
Jag skriver egna låtar, och spelar in dem hemma i min lilla studio. Alla instrument på inspelningarna spelas av mig själv. Jag har laddat upp min musik på Soundcloud.
Jag gör också en del konstverk i metall. Anledningen är kanske främst att göra något som ger mig ett skäl att syssla med något som är lite mer riktigt handarbete. Det blir lätt intellektuellt att bara sitta vid datorn och skriva, så att få gå loss med vinkelslip och svets blir rena avkopplingen. Exempel på mina konstverk kan ses på min hemsida.
Slavflickan på S:t Barthélemy – en historisk roman om den svenska kolonin på ön S:t Barthélemy i Karibien.
Lars Lager vill i sitt författarskap lyfta fram intressanta och viktiga personer, händelser och samhällsfrågor. I sin debutroman, Slavflickan på S:t Barthélemy, vill Lars Lager råda bot på den kunskapsbrist som råder om Sveriges inblandning i slaveri och slavhandel i den svenska kolonin på ön S:t Barthélemy i Karibien.
Slavflickan på S:t Barthélemy är en historisk roman som beskriver de förhållanden som rådde i kolonin under 1790-talet. I kolonin fanns som mest mer än två tusen slavar, och många tusen människor fördes in till ön för att auktioneras ut till plantageägare och andra.
Under slutet av 1700-talet tog Gustav III initiativet till en svensk koloni på den lilla ön S:t Barthélemy i Karibien. Kolonin blev periodvis en viktig plats för handeln i området, inte minst för den lönande transatlantiska slavhandeln. Under dessa hemska förhållanden möts två ungdomar: Johan West från Sverige och Ami från Ghana. Han har flytt från olyckliga omständigheter i Göteborg, med en dröm om att skapa sig ett bättre liv på det han tror vara en paradisö. Hon har kidnappats från sin by, transporterats över Atlanten och sålts som slav på ön. Deras vägar korsas, och de upplever tillsammans många hemskheter innan det dramatiska slutet.
Några röster om boken:
”Boken har ett fint, flytande och medryckande språk. Man förstår att författaren vet vad han talar om.”
”Lars Lagers bok Slavflickan på S:t Barthélemy är riktigt bra. Den handlar om Johan, en ung grabb som följer med en båt till den svenska kolonin på ön Saint-Barthélemy i slutet av 1700-talet och där träffar på slavflickan Ami. Boken är en lättläst roman med spänning och romantik om varandra. Även om storyn är påhittad känns den väldigt trovärdig och man lär sig en del historia från svunnen tid. En bok man inte kan sluta läsa när man har börjat.”
”Herman Lindqvist har läst boken och lovordar dess faktainnehåll och handling. Jag håller med. En alldeles utmärkt debutroman av Lars Lager.”
Rättsskiparen – en kriminalhistoria från Eskilstuna
Lars Lager vill i sitt författarskap lyfta fram intressanta och viktiga personer, händelser och samhällsfrågor. I sin andra bok, Rättsskiparen, är det frågor om brott och straff som läsaren ska fås att fundera över.
Rättsskiparen är en lite annorlunda deckare, där vi till största delen får följa brottslingens planering och utförande av sina dåd. Poliser och andra är huvudsakligen bifigurer som passerar förbi i historien.
Huvudpersonen Åke Bergström är frustrerad över situationen inom polisen, rättsväsendet och kriminalvården. Genom sitt arbete som civilanställd på polisen i Eskilstuna, och av tidigare privata erfarenheter, har han fått uppfattningen att återfallsförbrytare behandlas för milt, att många grova brottslingar klarar sig undan rättvisan genom att hota, misshandla och döda vittnen eller genom att de helt enkelt har makt och pengar. Efter ett brutalt mord på en restaurangägare i staden beslutar han sig för att göra något åt saken. Han tar på sig rollen att bli både domare och bödel – en självutnämnd rättsskipare som slår till skoningslöst. Hela samhället, men också Åke själv ställs nu inför frågor om vad som är rättvisa, vem som har rätt att döda andra, om man ska förhindra brott med hårdare tag eller sociala insatser. Åke är i grunden en snäll och empatisk man, så hur kan han rättfärdiga att döda andra människor?
Några röster om boken:
”Sträckläste den vilket är ett bra betyg!! Bra jobbat.”
”Jag har precis läst ut historien om rättskiparen. Det har inte hänt att jag sträckläst en bok sedan 1985 och då var det Jan Guillous I nationens intresse som jag tyckte var väldigt spännande. Bättre betyg än så får du inte! En bok som föll mig i smaken och nu vill jag gärna se en fortsättning.”
”En spännande och välskriven kriminalroman.”
Jordens väktare – en science fiction med miljötema.
Lars Lager vill i sitt författarskap lyfta fram intressanta och viktiga personer, händelser och samhällsfrågor. I hans tredje bok, Jordens väktare, handlar det om hur vi människor behandlar varandra och vår planet.
Kretonerna bor i berggrunden på otillgängliga platser för att undvika kontakt med de aggressiva och våldsamma människorna. De är småväxta, intelligenta och har en högt utvecklad teknik. Några få gånger har de blivit sedda, vilket gett upphov till myter om småfolk som bor i marken och besökare från andra världar. I deras samhälle är inte drivkrafterna girighet, konkurrens, makt och att exploatera naturen och sin omgivning till varje pris, utan snarare gemenskap, samarbete och hänsyn till varandra och sin omgivning. Kretonernas samhälle hotas nu av människornas hårdhänta exploatering av naturen. De får kämpa för sin existens, men även för människornas överlevnad och för att låta det paradis som Jorden i grunden är fortleva.
Några röster om boken:
”En fantastiskt spännande bok som bäddar för diskussion och eftertanke. Ämnet är aktuellt och viktigt. Ett extraplus är att du fått med jämlikhet mellan könen. Jag vill veta mer om dessa sympatiska varelser.”
”Bra story! Ett ej helt osannolikt händelseförlopp dessutom. Scenariot ligger kanske inte så långt bort i tiden. Välskriven och med bra fakta. Definitivt får man sig en tankeställare.”